Programma

Gele Zaal

Lezingen georganiseerd door Vibe

11u00 - 12u00

De principes van natuurlijk bouwen

Je hebt de klok al horen luiden, maar je weet de klepel niet hangen? Moeilijk is het niet en dat zullen we je bewijzen. Eigenlijk gaat het enkel over verzamelen van de correcte informatie en weten waar je terecht kan met je vragen. Van ons krijg in een notendop een doe-wijzer en uiteraard tonen we je nog enkele bio-ecologische realisaties uit de praktijk. 

H. Vanwildemeersch

12u00 - 13u00

Bouwen met kalkhennep

De hennepplant en zijn afgeleiden producten kent een heuse revival, ook in de bouwsector. Zo is hennep vermengd met kalk een bouwmateriaal met heel bijzondere eigenschappen: het is gezond, goed isolerend en vochtregulerend! Wil je weten hoe wanden in kalk-hennep opgebouwd worden en wat de mogelijkheden en technieken zijn? Dan is deze lezing iets voor jou!

H. Vanwildemeersch

13u00 - 14u00

Bouwen met stro

Strobalenbouw is vanuit ecologisch standpunt het summum omdat hierbij heel plaatselijke en natuurlijke materialen gebruikt worden: hout, stro, leem. Een houtskelet wordt daarbij aangewezen als dragende structuur. Wat zijn de voordelen van strobalenbouw? Hoe ga je ermee aan de slag? Dat kom je te weten tijdens deze lezing. 

W. Huntjens

14u00 - 15u00

Bouwen met hout

Houtskeletbouw is de ideale bouwwijze voor lage-energiegebouwen en passiefhuizen. Een houtskelet biedt uitstekende mogelijkheden voor dikke isolatiesystemen. De opbouw van de constructie en de detaillering lenen zich goed voor een optimale uitvoering. Toch zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten die je niet uit het oog mag verliezen. Welke. Dat zie je in deze lezing.

K. Van Merode

15u00 - 16u00

Herinrichten en renoveren

Een interactieve vormingssessie die je niet snel zal vergeten! We starten onze uitleg met een filmpje en aan de hand van een 'speeddating' met materialen laten we iedereen in kleine groepjes, op een interactieve manier kennismaken met de meer gezonde en ecologische versies van afwerkingsmaterialen zoals bv. verf, behang, vloeren en leempleister. 

E. De Raeymaekers

16u00 - 17u00

Materiaalkeuze en luchtkwaliteit

Studies vertellen dat de lucht in huis vaak ongezonder is dan buitenshuis. Gezonde binnenlucht heeft alles te maken met de invloed van chemische of ongezonde stoffen in huis. Een juiste materiaalkeuze is hierbij essentieel. Interesse om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren? Dan is deze lezing iets voor jou!

D.Vancoppenolle

Oranje Zaal

Lezingen georganiseerd door Pixii - Kennisplatform Energieneutraal Bouwen

11u00 - 11u45

Benoveren, hoe begin je er aan?

 

11u45 - 12u30

Na-isolatie van bestaande muren

 

12u30 - 13u15

Na-isolatie van bestaande daken

 

14u00 - 14u45

Waarom is luchtdichting onontbeerlijk en moet je alle kieren goed afsluiten?

 

14u45 - 15u30

Waarop letten bij het kiezen van nieuwe ramen?

 

15u30 - 16u15

Goed ventileren voor een gezond binnenklimaat

 

 

Gele Zaal

Lezingen gegeven door Vibe

11u00 - 12u00

De principes van gezond bouwen

Studies vertellen dat de lucht in huis vaak ongzonder is dan buitenshuis. Vaak is het gebruik van ongezonde bouwmaterialen de oorzaak. Wil je weten hoe je gezond kunt bouwen? Welke principes hierbij gehanteerd worden. Dan is deze lezing zeker iets voor jou!

B. Deraedt

12u00 - 13u00

Stralingsvrij bouwen

Ben je van plan een huis te bouwen en wil je dit zo stralingsvrij mogelijk doen? Wil je de oorzaken en gevolgen van straling te weten komen? Tijdens deze lezing kom je dit allemaal te weten. Bouw stralingsvrij als je gezondheid ertoe doet!

B. Deraedt

13u00 - 14u00

De meetbaarheid van woongezondheid

Hoe kan je gezond wonen en hoe meet je dit? Is gezond wonen een luxe? Waar moet je op letten? Wat is gezond wonen eigenlijk? Vele vragen die een antwoord krijgen tijdens deze sessie. Meer dan de moeite waard!

D. Vancoppenolle

14u00 - 15u00

Hoe elektromagnetische straling binnenshuis beperken?

Elke dag worden we op verschillende manieren blootgesteld aan elektromagnetische straling. De blootstelling aan dat soort straling neemt de laatste jaren toe. Toch is er nog veel wetenschappelijke onzekerheid over de invloeden van deze straling op de mens, zeker wat de effecten op lange termijn betreft. Wat kan je er zelf aan doen? Dan komt je hier te weten!

D. Vancoppenolle

15u00 - 16u00

Hoe beïnvloedt licht ons energiepeil?

Niet alleen voor de aanmaak van vitamine D is licht essentieel maar voor onze gezondheid en energiepeil tout court is licht noodzakelijk. Wat licht juist doet en hoe het ons energiepeil beïnvloedt, dat is een geheim dat tijdens deze lezing met jou wordt gedeeld. 

C. Stevens

16u00 - 17u00

Ons lichaam, een biochemische fabriek die zich voedt met licht

Zonder licht is er geen leven. Niet alleen planten voeden zich met licht, ook het menselijk lichaam heeft licht nodig om te  functioneren. In deze sessie wordt ons lichaam, een biochemische fabriek die zich voedt met licht, in het licht gezet. Een aanrader om eens op een andere, diepzinnige manier naar het mirakel, nl. het menselijke lichaam, te kijken. 

C. Stevens

Oranje Zaal

Lezingen gegeven door Pixii - Kennisplatform Energieneutraal Bouwen

11u00 - 11u45

BENOveren, hoe begin je eraan?

11u45 - 12u30

Na-isolatie van bestaande muren

12u30 - 13u15

 

14u00 - 14u45

BENOveren, hoe begin je eraan?

14u45 - 15u30

Na-isolatie van bestaande muren

 

Rode Zaal

11u00

Krekels voor humane consumptie

80% van de wereldbevolking eet vandaag al insecten. Vooral in Europa en Noord-Amerika rust er nog een taboe op. Insecten eten is nochtans een mogelijk antwoord op het voedselprobleem. Little Food geloof hiernaast ook in kleinschalige stadslandbouw en afzet via de korte keten, zodat de kloof tussen producent en consument klein blijft en we weten wat we eten. 

Little Food

12u00

Flessenwater: neen dank u... Leidingwater: oké, maar eerst zuiveren

We willen aan de hand van een eenvoudige demonstratie de onzuiverheid van leidingwater visueel demonstreren. Hieruit vertrekkende, zullen we een toelichting geven over de verschillende elementen waar het fout loopt bij onze leidingwater voorziening, verder bekijken we de ons vandaag bekende alternatieven met hun voor-en nadelen. Eindigen doen we met ons voorstel tot oplossing, voorzien van labo resultaten en een degustatie. 

Chemcell

13u00

Leven zonder afval

Ken je dat? Je wilt bewust en duurzaam leven, je scheidt je afval, alleen elke maand zet je de afvalcontainer toch terug goed gevuld buiten? Emily-Jane Townley leeft zonder afval met haar gezin met 3 jonge kinderen. Hoe ze dat doet vertelt ze graag. Na de lezing kan je zelf direct aan de slag!

Emily-Jane Townley

14u00

De relatie tussen ons zuur-base evenwicht, detox en vitaliteit

Dr. Gerda Eggermont

15u00

Natto, van onbekend en onbemind naar smakelijk gezond

Natto is een soja ferment die er voor de gemiddelde Westerling vrij onsmakelijk uitziet. En toch heeft het erg veel gezondheidsvoordelen. We gaan de uitdaging aan om jullie een smakelijk receptje voor Natto te laten ontdekken. 

Evelyne Vanden Bosch- Teach Erba

16u00

Interactieve workshop "Moringa Oleifera"

In deze demo laat Katrien van Kruidenkriebels je zien hoe speciaal Moringa Oleifera wel niet is. Dit kruid bevat net zoveel Vit. C als 7 sinaasappels, net zoveel kalium als 3 bananen en net zoveel calcium als 4 glazen melk.  In deze workshop leer je hoe je Moringa kan integreren in je dagelijkse voeding. 

Kookdemo's

11u00

Kookdemo Karola's Kitchen

Karolien Olaerts

13u00

Kookdemo Julie's Lifestyle

Julie Van den Kerckhove

Beursvloer

12u00

Powerbody Yoga workshop + signeersessie

Een yogales voor de 7 Powerpunten in jouw lichaam voor een strakker & gezonder lichaam. Combinatie van verschillende soorten yoga, Thai Chi, dans & fitness

Deze workshop zal doorgaan op ons beweegplein.

Claudia Van Avermaet - The Power Loft

11u30

Verborgen groentjes

De nieuwe voedingsdriehoek maakt het heel duidelijk: groenten zijn onze belangrijkste bron van voedingsstoffen. Je kan er niet te veel van eten. In deze workshop gaan we heel creatief aan de slag met groenten: brood, een pizzabodem, wafels, een cake,...het kan allemaal van groenten gemaakt worden. En bovendien is het nog heerlijk lekker ook én ideaal om kinderen stiekem wat extra groentjes te doen smullen. Velt-lesgeefster Janna Janssens

Deze workshop zal doorgaan op de stand van Velt.

 

13u00

Hoe gebruik je de creatieve mind om verandering in gewoontes te creëren? Denkstorm©

Wil je een inspirerend moment ervaren en nieuwe energie en ideeën opdoen? Ontmoet je graag nieuwe mensen die net zoals jij goed willen zorgen voor de planeet? Kom en breng je unieke gezichtspunten naar de Denkstorm. Nieuwe inzichten gegarandeerd! De denkstorm gaat door op het Beweegplein. 

Avatar Netwerk

13u30

Verborgen groentjes

De nieuwe voedingsdriehoek maakt het heel duidelijk: groenten zijn onze belangrijkste bron van voedingsstoffen. Je kan er niet te veel van eten. In deze workshop gaan we heel creatief aan de slag met groenten: brood, een pizzabodem, wafels, een cake,...het kan allemaal van groenten gemaakt worden. En bovendien is het nog heerlijk lekker ook én ideaal om kinderen stiekem wat extra groentjes te doen smullen.
Velt-lesgeefster Janna Janssens

Deze workshop zal doorgaan op de stand van Velt

15u00

Hoe gebruik je de creatieve mind om verandering in gewoontes te creëren? Denkstorm©

Wil je een inspirerend moment ervaren en nieuwe energie en ideeën opdoen? Ontmoet je graag nieuwe mensen die net zoals jij goed willen zorgen voor de planeet? Kom en breng je unieke gezichtspunten naar de Denkstorm. Nieuwe inzichten gegarandeerd! De denkstorm gaat door op het Beweegplein. 

Avatar Netwerk

 
14u00

Eenvoudiger leven met zelfgemaakte deo!

Krijg vele tips & tricks om stappen te zetten naar een eenvoudiger leven. Om af te sluiten maken we een natuurlijke deodorant waar je de ingrediënten wel van begrijpt.
Deze workshop zal doorgaan in onze demo-keuken.

Stéphanie Van Damme - Pure Living Home Organiser

 

Rode Zaal

11u00

"CSA Boerderijen zitten in de lift"

Steeds meer mensen sluiten aan bij een CSA boerderij in hun buurt. Reeds meer dan 40 boerderijen in Vlaanderen en er komen er steeds meer bij. Samen met meer dan 8000 deelnemers ondertussen. Zelf groenen, fruit en kruiden oogsten in je buurt of wekelijks een pakket afhalen het kan allemaal. Biologisch, ecologisch, duurzaam, solidair en niet duur. Kom luisteren hoe het werkt, misschien is het wel iets voor jou of je gezin?

CSA-netwerk

12u00

 

13u00

Krekels voor humane consumptie

80% van de wereldbevolking eet vandaag al insecten. Vooral in Europa en Noord-Amerika rust er nog een taboe op. Insecten eten is nochtans een mogelijk antwoord op het voedselprobleem. Little Food gelooft hiernaast ook in kleinschalige stadslandbouw en afzet via de korte keten, zodat de kloof tussen producent en consument klein blijft en we weten wat we eten.

Little Food

14u00

A taste of Nature

Van Steenkiste David was aan de slag als chef in verschillende gastronomische restaurants voor hij Herbas oprichtte. Waar hij zijn eigen passie kan beleven: het kweken en plukken van kruiden in het wild en in zijn eigen tuin. 

Herbas

15u00

Biodiversiteit van de darmflora

Dr. Gerda Eggermont

16u00

Interactieve workshop "Moringa Oleifera"

In deze demo laat Katrien van Kruidenkriebels je zien hoe speciaal Moringa Oleifera wel niet is. Dit kruid bevat net zoveel Vit. C als 7 sinaasappels, net zoveel kalium als 3 bananen en net zoveel calcium als 4 glazen melk. In deze workshop leer je hoe je Moringa kan integreren in je dagelijkse voeding.

Kookdemo's

11u00

Kookdemo Karola's Kitchen

Karolien Olaerts

13u00

Kookdemo Steffie Vertriest

Steffie Vertriest

Beursvloer

11u00

Hoe gebruik je de creatieve mind om verandering in gewoontes te creëren? Denkstorm©

Wil je een inspirerend moment ervaren en nieuwe energie en ideeën opdoen? Ontmoet je graag nieuwe mensen die net zoals jij goed willen zorgen voor de planeet? Kom en breng je unieke gezichtspunten naar de Denkstorm. Nieuwe inzichten gegarandeerd! De denksessies gaan door op het Beweegplein.

Avatar Netwerk

11u30

Boeketten uit eigen tuin

Ontdek met welke elementen uit eigen tuin je prachtige boeketten maakt als origineel geschenk of decoratie in je eigen huis en tuin. Velt-lesgeefster, Annick Hollebeke, wandelt 's ochtends voor je door haar tuin en geeft je tijdens deze workshop graag de microbe en heel wat tips mee om zelf succesvol aan de slag te gaan!

Deze workshop zal doorgaan op de stand van Velt. 

13u30

Snoepen van je tuin, het hele jaar door

Niets heerlijker dan 'snoepen' uit eigen tuin. Velt geeft je tal van tips om in zowel grote als kleine tuinen allerlei eetbare of bruikbare elementen te integreren. Is jouw oppervlakte gazon ook net iets te groot? Wil je graag een stukje groen omtoveren tot 'beleefgroen'? Velt-lesgeefster, Annick Hollebeke, geeft je allerlei tips over wat kan in jouw tuin!

Deze workshop zal doorgaan op de stand van Velt. 

14u00

Hoe gebruik je de creatieve mind om verandering in gewoontes te creëren? Denkstorm©

Wil je een inspirerend moment ervaren en nieuwe energie en ideeën opdoen? Ontmoet je graag nieuwe mensen die net zoals jij goed willen zorgen voor de planeet? Kom en breng je unieke gezichtspunten naar de Denkstorm. Nieuwe inzichten gegarandeerd! De denksessies gaan door op het Beweegplein.
Avatar Netwerk

14u00

Eenvoudiger leven met zelfgemaakte deo!

Krijg vele tips & tricks om stappen te zetten naar een eenvoudiger leven. Om af te sluiten maken we een natuurlijke deodorant waar je de ingrediënten wel van begrijpt. 

Deze workshop zal doorgaan in onze demo-keuken.

Stéphanie Van Damme - Pure Living Home Organiser

 
Doorlopend

Tuindokter

Tuindokter Guy beantwoordt al je tuinvragen - gratis en zonder afspraak. Je kan er ook de gratis infobrochure van Velt 'tuinieren zonder pesticiden' verkrijgen.

De Tuindokter is terug te vinden op de stand van Velt.

Velt

 

 

Ook interesse om een lezing, workshop of kookdemo te geven? Contacteer ons gerust.